vetpercentage man

Waarom hebben mannen een lager vetpercentage dan vrouwen?

Bij de gemiddelde vrouw varieert het vetpercentage tussen de 23% en de 30% van het totale lichaamsgewicht. Bij mannen is dit percentage echter een stuk lager, namelijk tussen de 12% en 20%. Dit verschil is vrij significant, maar kan wel logisch verklaard worden. Vrouwen moeten in hun leven namelijk zeer waarschijnlijk gaan zorgen voor de gezonde groei van een foetus tot een baby.

vetpercentage manDeze zal volledig gaan groeien op basis van de voorraden aan voedingsmiddelen die in het vrouwelijke lichaam aanwezig zijn. In een vrouwenlichaam worden dus extra reserves aan vet opgeslagen ter voorbereiding op een mogelijk zwangerschap in de jaren daarna. Als je het vetpercentage verlagen overweegt, dan kun je eens op deze pagina kijken voor een aantal goede tips op dit gebied: droogtrainenacademie.nl/vetpercentage-verlagen/

Overleven

Van nature is dit een mechanisme in het vrouwelijke lichaam dat deels ook te maken heeft met het overleven in moeilijke tijden. Opgeslagen vet kan namelijk in tijden van honger als de energievoorraad dienen voor zowel de vrouw zelf alsmede in sommige gevallen voor een baby. Dit is bij mannen ook het geval, maar dus in mindere mate, omdat de extra hoeveelheid energie voor een mogelijke baby natuurlijk niet van toepassing is.

Man heeft meer spieren

Verder bestaat een mannelijk lichaam over het algemeen voor een grote percentage uit spier dan dat bij een vrouw het geval is. Hierdoor verbruikt een mannelijk lichaam meer energie en heeft het dus meer calorieën nodig. De kans is dan ook groter dat deze uit opgeslagen vet zal worden gehaald of dat vet helemaal niet wordt opgeslagen, maar meteen omgezet wordt in energie. Al deze redenen bij elkaar zorgen er voor dat het vetpercentage bij de gemiddelde vrouw ongeveer 10% hoger zal liggen dan dat van een man.

Share